Infertiliteti: A shihet kryesisht si problemi i një gruaje?

Infertiliteti: A shihet kryesisht si problemi i një gruaje?

"Në kulturën tonë, riprodhimi është puna e grave. Kjo punë përfshin gjithçka, nga konceptimi deri tek shtatzënia, lindja e fëmijëve deri tek ushqyerja me gji. Grupet e mbështetjes së infertilitetit, grupet e bisedave në internet, librat, faqet e internetit dhe bloget drejtohen nga gratë, të shkruara nga gratë dhe janë drejtuar ndaj grave, "thotë Liberty Barnes. "Burrat mungojnë nga imagjinata jonë kolektive dhe dialogu shoqëror kur bëhet fjalë për infertilitetin."

Barnes duhet të dijë një ose dy gjëra kur bëhet fjalë për qëndrimet ndaj infertilitetit mashkullor. Aktualisht një bashkëpunëtor i kërkimit në Departamentin e Psikologjisë në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, Barnes ka kaluar 7 vitet e fundit duke hetuar temën duke hije mjekët në klinikat e fertilitetit dhe duke biseduar me çifte me infertilitet mashkullor. E gjithë hulumtimi i saj çoi në botimin e librit të saj duke ngjitur mashkullorinë: infertilitetin mashkullor, mjekësinë dhe identitetin.

Por a është ajo që ajo thotë në lidhje me qëndrimet e shoqërisë ndaj infertilitetit mashkullor të saktë? A shihet infertiliteti kryesisht si çështje e një gruaje?

"Fatkeqësisht, miti se infertiliteti është vetëm një problem femër është shumë i përhapur në SH.B.A.", thotë Diana Cummins of Resolve: Shoqata Kombëtare e Infertilitetit. "Gratë janë marrësit e shumicës së testimit mjekësor dhe procedurave, pavarësisht nga shkaku i infertilitetit, kështu që kjo i bën njerëzit të besojnë se infertiliteti qëndron vetëm me gruan."

"Po ashtu," Cummins shton, "Gratë kanë më shumë të ngjarë të flasin për luftërat e tyre të infertilitetit dhe të kërkojnë mbështetje emocionale, edhe nëse problemi qëndron te partneri i tyre. Kjo jep përshtypjen se infertiliteti prek vetëm gratë. "

infertiliteti mashkullor: Faktet

Sipas Shoqatës Amerikane të Mjekësisë Riprodhuese, në 40% të të gjithë çifteve jopjellore, partneri mashkull është ose shkaku kryesor ose shkaku kontribues i infertilitetit.

Infertiliteti mashkullor është shkaktuar kryesisht nga anomalitë e spermës, të tilla si prodhimi i ulët i spermës, keqpërdorimi ose sperma e palëvizshme, ose bllokimet që ndalojnë shpërndarjen e spermës.

anomali të tilla mund të shkaktohen nga kushte të shumta mjekësore, përfshirë problemet e derdhjes, infeksionin, varicocele (ënjtje të venave në teste), testikuj të pavendosur, probleme të ngritjes dhe sëmundje celiac.

Faktorët mjedisorë – siç është ekspozimi ndaj kimikateve industriale ose rrezatimit – gjithashtu mund të zvogëlojnë funksionin dhe prodhimin e spermës. Lajmet mjekësore sot raportuan kohët e fundit në një studim që sugjeronte që kimikatet e gjetura në pastën e dhëmbëve dhe rrezet e diellit mund të ndërhyjnë në prodhimin e spermës.

Faktorët e shëndetit dhe stilit të jetës – përfshirë pirjen e duhanit dhe stresin emocional – gjithashtu mund të çojnë në infertilitet mashkullor. Një studim i vitit 2013 i botuar në British Journal of Sports Medicine shoqëroi një mënyrë jetese të ulur me cilësi të zvogëluar të spermës, ndërsa hulumtimet e tjera zbuluan se një dietë me yndyrë të lartë mund të ndikojë negativisht në cilësinë dhe përqendrimin e spermës.

një kërcënim për mashkullësinë?

Sigurisht, shenja kryesore e infertilitetit mashkullor është paaftësia për të konceptuar një fëmijë. Por ndryshe nga shumë kushte të tjera shëndetësore, infertiliteti mashkullor shpesh nuk ka ndonjë shenjë ose simptoma të dukshme.

Kjo do të thotë që nëse një çift ka probleme me konceptimin, të dy gjinitë duhet të vlerësohen për infertilitet në mënyrë që të përcaktojnë burimin e problemit. Kjo fillon me bisedën me një profesionist të shëndetit – zakonisht një urolog – i cili do të kryejë një intervistë themelore dhe ekzaminim.

Si për burrat ashtu edhe për gratë, mendimi për të folur me një profesionist shëndetësor për pjellorinë është i frikshëm. Natyrisht, do të ketë ndjenja të sikletit, vetëvlerësim të ulët dhe ndoshta edhe një ndjenjë faji. "Burrat gjithashtu kanë tendencë të ndjehen fajtorë se gratë ose partnerët e tyre duhet t’i nënshtrohen trajtimit të infertilitetit nëse shkaku është i tyre," thotë Corey Whelan, drejtor i programit në Shoqatën Amerikane të Fertilitetit.

Por duket se burrat përjetojnë një shqetësim shtesë. Shumë ekspertë të pjellorisë, përfshirë Susan Seenan, shefi ekzekutiv i Rrjetit të Infertilitetit në Mbretërinë e Bashkuar, thonë se shumë burra e shohin infertilitetin si një kërcënim për mashkullorinë e tyre, "dhe fakti që ata nuk mund ta ‘rregullojnë’ problemin shpesh do të thotë se nuk do Diskutoni fare çështjen, "thotë Seenan.

Sidoqoftë, Barnes thotë se nga puna e saj, ajo ka zbuluar se burrat që janë në përfundimin e infertilitetit thonë se nuk mendojnë se gjendja ndikon në ndjenjën e tyre të mashkullorisë, por prostamid çfarë është ajo që konsiderohet të hidhërohet nga të tjerët.

"Ndërsa ata e kuptuan që në kulturën më të gjerë infertiliteti mashkullor konsiderohet i padrejtë, ata menduan me kujdes për diagnozën e tyre të veçantë dhe ishin në gjendje ta kuptojnë atë në terma që ruanin ndjenjën e tyre të mashkullorisë," shpjegon ajo.

Ajo shton se është perceptimi i njerëzve të tjerë për infertilitetin mashkullor që bën të flasim për gjendjen "tabu".

"Ne supozojmë se burrat jopjellorë po vuajnë ankth të thellë, por e vërteta është, infertiliteti mashkull i bën të gjithë të ndjehen të pakëndshëm. Mjekët, gratë, familjet, media dhe njerëzit e përditshëm ndjehen të detyruar të mbrojnë burrat nga një krizë mashkulloriteti si infertiliteti mashkullor. "

‘Shëndeti riprodhues i mashkullit është keqkuptuar kaq shumë ‘

por nuk është vetëm një ndjenjë e sikletit ose një kërcënim i mundshëm për mashkullësinë që mund t’i pengojë burrat të flasin për infertilitetin. Cummins beson se mungesa e mirëkuptimit përreth infertilitetit mashkullor e bën më të vështirë për burrat të flasin hapur për të. Ajo thotë:

“Shëndeti riprodhues i mashkullit në përgjithësi është keqkuptuar, për të folur dhe për të ndarë më pas kur ka një problem është shumë e vështirë për burrat. Kjo mungesë e njohurive ndikon përfundimisht në përgjigjen e mashkullit ndaj një diagnoze të infertilitetit. "

"Publiku i gjerë e kupton që infertiliteti mashkull ekziston," shton Barnes. "Megjithatë, pak njerëz e kuptojnë se është po aq e zakonshme sa infertiliteti femëror. Shumica e njerëzve e dinë që infertiliteti mashkullor mund të vlerësohet përmes një analize të spermës. Por shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm se ka specialistë që përqendrohen posaçërisht në infertilitetin mashkullor. "

Në të vërtetë, ekzistojnë një seri testesh që mund të zbulojnë infertilitetin mashkullor. Një analizë e spermës dhe spermës përfshin një ekspert të trajnuar që vlerëson numërimin e spermës së një njeriu nga një mostër e spermës, si dhe formën (morfologjinë) dhe lëvizjen (lëvizshmërinë) e spermës. Nëse gjenden ndonjë anomali, do të kërkohen teste të mëtejshme.

Teste të tjera për të zbuluar infertilitetin e mashkullit përfshijnë vlerësimin e hormonit, testimin gjenetik dhe një ekzaminim fizik, i cili zakonisht mund të marr varicocele.

Cilat trajtime janë në dispozicion për infertilitetin mashkullor?

Teknologjia riprodhuese e asistuar (ART) përfshin marrjen e spermës qoftë përmes derdhjes normale ose nxjerrjes kirurgjikale. Sperma më pas futet ose në traktin gjenital femëror, ose përdoret për fekondimin in vitro (IVF), ku është i kombinuar me vezën e një partneri brenda një laboratori.

Në rastin e problemeve hormonale, ekzistojnë ilaçe për zëvendësimin e hormoneve që mund të kthehen infertilitetin, ndërsa antibiotikët mund të trajtojnë një infeksion të traktit riprodhues.

Varicocele ndonjëherë mund të korrigjohet kirurgjikale përmes operacionit, dhe nëse infertiliteti është shkaktuar nga mosfunksionimi ngrerë ose derdhje e parakohshme, ka ilaçe efektive në dispozicion.

Por natyrisht, si me infertilitetin e femrës, jo të gjitha trajtimet funksionojnë. Në rastin e infertilitetit femëror, ka pasur një sërë hulumtimesh mjekësore që kërkojnë të adresojnë probleme të tilla.

Vitin e kaluar, Medical News raportoi sot për një studim që detajon se si një teknikë e re IVF – e etiketuar "gërvishtje endometriale" – mund të rrisë normat e shtatzënisë me 20%. Hulumtime të tjera, të botuara në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave, raportuan për një metodë të re për të nxitur rritjen e vezëve në gratë jopjellore.

Por a është bërë e njëjta përpjekje në kërkime për infertilitetin e mashkullit? Jo sipas Barnes.

Hulumtimi i infertilitetit mashkullor është "mbetet"

"Hulumtimi i mahnitshëm po bëhet tani në fushën e shkencës riprodhuese mashkullore," thotë ajo.

"Fatkeqësisht, përqendrimi historik në trupat e grave do të thotë që hulumtimi i infertilitetit mashkullor ka mbetur prapa. Ne kemi trashëguar një sistem mjekësor dhe teknologji mjekësore që janë përqendruar kryesisht te gratë. "

Barnes beson se komuniteti mjekësor duhet të fillojë disa ndryshime të mëdha në mënyrë që të zhvendoset më shumë përqendrim në trajtimin e infertilitetit mashkullor. Ajo vëren se trajtimi për infertilitetin femëror është një "specialitet mjekësor i përcaktuar mirë", por që trajtimi për infertilitetin mashkullor nuk është aq i organizuar.

"Si rezultat," shton ajo, "burrat nuk dinë gjithmonë se ku të gjejnë kanalet e duhura për ndihmë në çështjet e tyre të infertilitetit. Disa burra janë të lumtur të ndjekin IVF sa herë që duan një fëmijë, por të tjerët do të donin shumë për të rregulluar problemet e tyre të pjellorisë në mënyrë që ata të mund të impregnojnë vetë partnerët e tyre. Këta burra e shohin sistemin mjekësor shumë zhgënjyes dhe jo simpatik për nevojat e tyre. "

Sidoqoftë, SeeDan beson se, deri më tani, ka pasur përparime të mëdha në kërkime dhe trajtim për infertilitetin mashkull dhe femër.

"Kur duhet të jemi të kujdesshëm është se ky hulumtim vazhdon dhe gjeneratat e ardhshme përfitojnë nga përparimet e mëtejshme, që ne përpiqemi të parandalojmë problemet e pjellorisë në mënyrë që më pak njerëz të vuajnë prej tij në të ardhmen," shton ajo.

Por ekziston një pikë që të gjithë ekspertët e fertilitetit janë në marrëveshje: Duhet të ketë më shumë vetëdije dhe përqendrim rreth pjellorisë në përgjithësi. "Sapo të ndodhë kjo," thotë Cummins, "do të jetë një dalje natyrale për të cilën flitet infertiliteti mashkullor."

A fillon infertiliteti të shihet si çështje e përbashkët midis çifteve?

Barnes beson se që infertiliteti të shihet si një çështje e përbashkët, shoqëria duhet të shfuqizojë lidhjen midis infertilitetit mashkull dhe mashkullorisë. Ajo beson se ata me një zë me ndikim – siç janë media, mjekët dhe blogerët – mund të fillojnë procesin duke folur për infertilitetin mashkullor më hapur.

Whelan pajtohet, veçanërisht kur bëhet fjalë për rolin që media mund të luajë në rritjen e vetëdijes për infertilitetin mashkullor. "Shtypi duhet të bëhet aleatët tanë në këtë fushë dhe të përqëndrohet më pak në histori të famshëm dhe më shumë te njerëzit e përditshëm," thotë ai.

Por a mund të jetë që ne jemi tashmë në rrugën tonë për të rritur përqendrimin në infertilitetin mashkullor? A ka filluar infertiliteti të shihet si një çështje e barabartë midis çifteve?

Barnes thotë se në përgjithësi, çdo gjeneratë është më e hapur për diskutimin e seksit dhe riprodhimit. "Gjithashtu," thotë ajo, "ne shohim më shumë qasje egalitare ndaj martesës dhe ndarjes së punës me secilën gjeneratë."

"Falë këtij lloji të përparimit shoqëror, vura re që burrat e rinj e kanë më të lehtë ta pranojnë dhe të diskutojnë hapur çështjet e tyre të infertilitetit dhe po përpiqen për një qasje ekipore për ndërtimin e familjes me partnerët e tyre. Unë besoj se ne po përparojmë drejt përgjegjësisë së përbashkët riprodhuese. "

Për më shumë informacion mbi infertilitetin mashkullor dhe opsionet e trajtimit në dispozicion, ju lutemi vizitoni Shoqatën Amerikane të Fertilitetit, Resolve: Shoqata Kombëtare e Infertilitetit ose Rrjeti i Infertilitetit në Mbretërinë e Bashkuar.

  • Shëndeti i burrave
  • Shtatzënia/Obstetrika
  • Kujdesi parësor